Poluarea aerului ucide 7 milioane de persoane din întrega lume în fiecare an. Este o concluzie dură, dar reiese chiar dintr-un raport realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Această cifră reprezintă mai mult decât dublul a ceea ce s-a crezut anterior și confirmă faptul că poluarea aerului este la momentul actual cel mai mare risc de mediu asupra sănătății noastre. Noile date indică o legătură puternică între expunerea la poluarea de interior și cea exterioară și apariția bolilor cardiovasculare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale și boli cardiace ischemice, precum și între poluarea aerului și cancer.
Cel mai mare risc de mediu actual
Câți oameni ucide poluarea și care e soluția? – Poluarea aerului ucide 7 milioane de persoane din întrega lume în fiecare an. Este o concluzie dură, dar reiese chiar dintr-un raport realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Această cifră reprezintă mai mult decât dublul a ceea ce s-a crezut anterior și confirmă faptul că poluarea aerului este la momentul actual cel mai mare risc de mediu asupra sănătății noastre.
Raportul OMS
Noile date indică o legătură puternică între expunerea la poluarea de interior și cea exterioară și apariția bolilor cardiovasculare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale și boli cardiace ischemice, precum și între poluarea aerului și cancer. Aceste aspecte se adaugă la rolul poluării aerului în dezvoltarea de boli respiratorii, inclusiv infecții respiratorii acute și boli pulmonare obstructive cronice.
Raportul arată că mai mult jumătate din decesele cauzate de poluarea aerului sunt legate de surse de poluare de interior, cum ar fi gătitul la sobe de cărbune, lemn sau biomasă. Estimările OMS indică un număr de aproximativ 3.7 milioane de decese în 2012.
Purificarea aerului poluat din interior
“Purificarea aerului pe care îl respirăm previne bolile netransmisibile și reduce riscurile de boli în rândul femeilor și grupurilor vulnerabile, inclusiv a copiilor și a persoanelor în vârstă”, potrivit reprezentantului OMS, dr. Flavia Bustreo. “Femeile sărace și copiii plătesc un preț mai mare din cauza poluării aerului din interior, deoarece ei petrec mai mult timp acasă respirând fumul și funinginea de la cărbune și de la sobele pe lemn neetanşe”.
Poluarea exterioară
Dacă vorbim de sursele primare de poluare a aerului exterior, în zilele noastre, acestea sunt traficul și procesele industriale. O singură mașină, de exemplu, consumă, la fiecare 1000 de km, oxigenul necesar unei persoane pentru a supraviețui un an întreg.
România se confruntă, la rândul sau, cu problemă poluării. Un studiu realizat de OMS, în 25 de orașe europene, arată că Bucureștiul se află pe primul loc în topul orașelor de pe continent poluate cu particule fine (provenite din praful de pe stradă, noxele emise de centralele termice și de industrie, traficul rutier, șantierele etc). Dacă un bucureștean ar respira aerul din Stockholm, de exemplu, singurul oraș aflat sub limită anuală impusă de OMS la particule fine, ar trăi cu peste 22 de luni în plus decât în prezent.
Strategia de reducere a poluării
Este adevărat că poluarea nu poate fi redusă decât printr-o strategie pe termen lung. Cea mai importantă strategie pentru controlul poluării aerului este de a reduce sursele de poluare a aerului-mai ales poluarea rezultată din traficul rutier și din generarea energiei electrice. Fiecare dintre noi putem contribui, într-o măsură mai mare sau mai mică, la acest proces.
Pași pe care îi puteți face pentru a contribui la reducerea impactului poluării
Pe drum
- Mergeți pe jos sau cu bicicletă ori de câte ori este posibil.
- Alegeți transportul public.
- Atunci când achiziționați o mașină nouă, alegeți un vehicul cât mai puțin poluant.
Acasă sau la serviciu
- Stingeți lumina când plecați din cameră sau ori de câte ori este posibil.
- Înlocuiți becurile normale cu cele economice.
- Utilizați un umidificator și purificator de aer, cu consum mic de energie, care să reducă nivelul de poluare din spațiul în care va petreceți timpul.