Dezumidificare, Dezumidificare casnică

Solutia garantată pentru a scapa de mucegai!

Soluția garantată pentru a scăpa de mucegai

În toate situațiile în care umiditatea nu este eliminată spre exterior, sau pereții nu respiră (izolație necorespunzătoare), umiditatea acumulată se va transformă în condens (poate fi identificat în mod special pe geamuri) și va da naștere la formarea mucegaiului. E suficient să faci dus, să fierbi apa sau să gătești pentru că umiditatea să înceapă să se acumuleze în exces. Neeliminata, această umiditate va începe să producă mucegai.

Ce este mucegaiul

Solutia garantată pentru a scapa de mucegai – Ce este mucegaiul, care sunt efectele lui și cum îl poți evita sau cum poți scăpa de mucegai. În acest articol vom vorbi un pic mai amplu despre mucegai, umiditate și ce ai de făcut dacă te afli în situația de a avea igrasie sau mucegai în locuința ta, fie ea nouă sau nu.

Hai să vedem întâi ce este mucegaiul: Cu toții putem recunoaște o pată de mucegai (cel mai des are aspect verde, negru, albăstrui sau alb). Acesta este o ciupercă de dimensiuni microscopice ce se extinde prin spori care se hrănește cu umezeală, așadar apare în zonele umede, întunecoase și sau slab ventilate.

Care sunt cauzele apariției mucegaiului?

Mucegaiul apare și se dezvoltă în special în medii calde și umede. Acesta poate apărea și de la infiltrații, izolație de proastă calitate, sau condens. Neaerisirea zilnică a locuinței duce de asemenea la apariția mucegaiului în cele mai multe cazuri.

Practic, în toate situațiile în care umiditatea nu este eliminată spre exterior, sau pereții nu respiră (izolație necorespunzătoare), umiditatea acumulată se va transformă în condens (poate fi identificat în mod special pe geamuri) și va da naștere la formarea mucegaiului. E suficient să faci dus, să fierbi apa sau să gătești pentru că umiditatea să înceapă să se acumuleze în exces. Neeliminata, această umiditate va începe să producă mucegai.

Cum îți dai seamă că ai mucegai?

Desigur că nu ne referim acum la situațiile în care mucegaiul este în locuri vizibile. Ne referim în mod special la situațiile în care mucegaiul a apărut după un obiect de mobilier, sub parchet sau în locuri în care în mod normal nu ai acces sau nu sunt la vedere. Dacă nu e la vedere, mucegaiul poate fi depistat după miros – are un iz neplăcut de umed (pământ ud) și de neaerisit sau îmbâcseală. Dacă depistezi un astfel de miros, îți recomandăm să începi imediat să cauți sursa deoarece mucegaiul este foarte periculos pentru sănătate și trebuie tratat cu seriozitate.

Cum îți afectează mucegaiul sănătatea: simptomele și bolile generate.

Nou-născuții și copii sunt cei mai expuși și afectați de mucegai deoarece au sistemul imunitar vulnerabil în perioada de dezvoltare – problema de fapt este că vor dezvolta boli respiratorii și alergii de mici – dar nici adulții nu sunt deloc scutiți. Simptomele cele mai întâlnite provocate de mucegai sunt secrețiile nazale apoase, tușe, strănut, usturimi nazale, iritații în gât și presiune în piept, disconfort la respirație, usturime și lăcrimare a ochilor, iritații pe piele, oboseală și dureri de cap.

Bolile cele mai întâlnite produse de mucegai sunt astmul, sinuzita (fungică în special), vedere scăzută, afecțiuni musculare, articulare, renale, gastrointestinale, pulmonare, probleme de memorie, tulburări neurocognitive și chiar depresie.

Cum poți preveni apariția mucegaiului?

Indiferent că nu te-ai confruntat încă cu apariția mucegaiului sau vrei să te asiguri că niciodată nu își va face loc în casa ta, avem câteva sfaturi pentru a preveni apariția acestuia și a-ți păstra casa sănătoasă:

AERISEȘTE – aerisirea spațiilor ajută la eliminarea umidității și implicit previne apariția mucegaiului sau a igrasiei. Este indicat să aerisești de cel puțin două ori pe zi, dar dacă o poți face mai des, nu ezita.

MENȚINE CURĂȚENIA – nu lasă mizeria să se acumuleze în bucătărie – gunoi cu perisabile ținut prea mult, vase cu lichide în ele, aragaz/cuptor murdar/ud, grăsime pe electrocasnice sau pereți (grăsimea ajută la dezvoltarea mucegaiului) și aruncă alimentele care au depășit termenul de valabilitate, în special cele perisabile. Fructele și legumele care au mucegăit vor împrăștia sporii de mucegai.

ACORDĂ ATENȚIE BĂII – Dintre toate încăperile casei, baia este cea mai pasibilă de apariția mucegaiului pentru că ori are o fereastră mai mică, ori o aerisire prin ghenă ceea ce este insuficient pentru un spațiu în care umiditatea este intens generată. Îți recomandăm că după fiecare dus/baie să aerisești foarte bine, să nu lași prosoape ude în baie și să nu folosești covor textil – cele de cauciuc sau plastic sunt mai indicate pentru că nu rețin apa. Dacă cu toate acestea baia tot reține umezeală îți recomandăm un ventilator puternic (eventual cu recuprare de energie) instalat în gura de ventilație sau în peretele exterior. Acesta va aerisi rapid baia și va scoate aerul umed.

EVITĂ OBICEIURILE GREȘITE – Nu usca rufele în casă, nu doar că se vor usca mai greu, dar aerul se va umezi, iar hainele vor împrumuta izul casei. De asemenea, nu supra-uda florile, ci udă-le doar cât este necesar, nu lăsa suportul să se umple cu apă.

Cum scapi de mucegai – metode tradiționale

– Soluții clasice antimucegai din comerț;
– Soluții naturiste – există numeroase soluții naturiste antimucegai din care vom aminti sâmburii de citrice, uleiul de cuișoare, bicarbonatul de sodiu conbinat cu apă, sau arbore de ceai cu apă.
– Soluție preparată în casă (100ml apa, 100ml oțet, 10ml apă oxigenată, o lămâie stoarsă, 5 lingurițe de bicarbonat de sodiu) care se aplică pe perete și se lasă câteva ore, după care se curată suprafața.

Cum scapi de mucegaiDEZUMIDIFICATOARELE DE AER – soluția durabilă, rapidă, eficientă și profesională.

Cred că este destul de clar faptul că umezeala este cauza primară a mucegaiului. Dacă elimini umezeală, elimini mucegaiul. Nivelul de umiditate normal trebui să fie undeva între 45% și 55%. Recomandăm folosirea unui apărat profesionist de măsurare a umidității (sau închirierea unui serviciu de acest tip) pentru a obține date cât mai exacte. Dacă umiditatea din casă ta trece de 60%, există deja riscul apariției mucegaiului.

Pentru asta noi recomandăm folosirea unui dezumidificator ceea ce va reduce umiditatea și implicit va elimina mucegaiul. Trebuie să alegi un dezumidificator casnic (vezi detalii AICI)potrivit pentru dimensiunea spațiului tău sau, în cazul în care spațiul este mai mare sau umiditatea foarte ridicată, alege un dezumidificator semi-profesional (sau chiar profesional).

Înainte de orice, cea mai bună idee este să întrebi un expert. Vine la tine acasă, măsoară umiditatea și îți face recomandări potrivite perfect situației tale. Vei putea alege atât să cumperi dezumidificatoare de aer cât și să folosești un serviciu de închiriere dezumidificatoare de aer.

Ești în etapa în care faci finisaje sau renovezi?

Dacă ești în faza de finisaje sau renovezi, acesta este un moment bun să te asiguri că lucrurile sunt făcute că la carte și mai târziu nu te vei împiedică de probleme cu umiditatea. În primul rând pereții trebuie uscați înainte că izolația să fie pusă sau finisajele să fie făcute. În caz contrar, umiditatea nu va avea unde iasă și va produce mucegai. De asemenea există materiale de finisat ca izolația, aditivi antimucegai sau alte elemente care blochează apariția mucegaiului

Sunt din ce în ce mai dese situațiile în care un bloc nou are probleme cu umiditatea și asta pentru că dezvoltatorii se grăbesc să finalizeze construcția cu tot cu finisaje și nu acordă suficient timp uscării. Problema exact aici apare: apa din profunzimea pereților nu are unde să iasă, așa că începe să iasă prin finisaje, odată cu ea începând să apăra și igrasia, sau mai rău, mucegaiul. Aceste clădiri poartă numele de “cladiri bolnave”.

Dacă vrei să achiziționezi un apartament nou, îți recomand să întrebi dezvoltatorul dacă blocul a fost uscat cu dezumidificatoare de aer (dezumidificatoarele de aer scot forțat umiditatea din pereți – vezi VIDEO – ceea ce împiedică apariția neplăcerilor ulterioare).

Lasă un răspuns