0
Selectează o Pagină

Ventilarea în construcții noi? Da, e necesară!

de nov. 2, 2018Dezumidificare0 comentarii

Ventilarea în vederea uscării a construcțiilor noi a venit ca o soluție naturală, inspirată de vânt. În trecut se construia mai încet și clădirile aveau timp să se usuce prin ventilare naturală. Dura cam 110 zile la temperatură constantă de 20 ⁰C conform manualului. În zilele noastre, timpul de construcție s-a diminuat considerabil. Astfel a apărut nevoia de ventilare forțată. 

despre autor

Silviu Enache

Salut, sunt Silviu! Sunt pragmatic, îmi plac provocările și îmi place să găsesc soluții. Am o experiență diversă în tratarea aerului. Voi fi încântat să te susțin și să te îndrum în eforturile tale de a obține cea mai bună soluție pentru nevoia ta! Mă poti contacta pe email la silviu@lifeart.ro sau telefonic la 0747.165.406.
Ventilarea în construcții noi? Da, e necesară!

Ventilarea în construcții noi? Da, e necesară! – Deschid cu acest articol succint o nouă  serie de articole dedicate experților în uscare și nu numai. În construcții se lucrează foarte bine și eficient, cel puțin la finisaje, cu suport uscat, spații ventilate și încălzite. Asta nu doar pentru confortul muncitorilor ci și pentru uscarea pereților și alte finisaje. Întâi se fac măsurătorile de umiditate cu ajutorul umidometrelor. Apoi fiecare meseriaș va stabili pașii de urmat pentru construcția pe care o finisează.

Valorile crescute de umiditate din pereți si mai ales din șapă vor trebui diminuate. Producătorii de materiale de finisat le cer anumite valori pentru un montaj optim și exploatare corectă. Un producător de parchet stratificat premium va anunța prin etichete la ce valori de umiditate de șapă se va monta produsul său. Va face si specificația că dacă aceste valori nu se respectă, garanția nu se poate acorda. Mai nou chiar și montatorii de pardoseli impun cote de umiditate recomandate. Fără atingerea acestora, nu acceptă instalarea pardoselii.

De ce e importantă umiditatea din șape sau pereți

Construcțiile noi dar nu numai, înmagazinează în procesul de construcție multă apă. Apa este necesară și utilă pentru ca reacțiile chimice din materiale de tip ciment sau adezivi să se producă. Acestea se întăresc si genereaza o durabilitate crescută a construcției. Surplusul de umiditate pe care materialele îl au trebuie însă îndepărtat. Pentru aceasta e nevoie de o bună ventilare, o temperatură constantă și o umiditate din aerul de afară scăzută.

Ventilarea în vederea uscării a construcțiilor noi a venit ca o soluție naturală, inspirată de vânt. În trecut se construia mai încet și clădirile aveau timp să se usuce prin ventilare naturală. Dura cam 110 zile la temperatură constantă de 20 ⁰C conform manualului. În zilele noastre timpul de construcție s-a diminuat considerabil. Astfel a apărut nevoia de ventilare forțată. Firmele pioniere din Germania au venit cu soluții moderne de ventilare, consum scăzut al aparatelor. Tehnologiile noi au dezvoltat dispersia uniformă a aerului sau dirijarea spre locuri greu accesibile.

Cum migrează umiditatea din șape și pereți

Umiditate în aer există în mod natural. Primăvara și Toamna, mai ales în sezonul ploios, aceasta depășește valoarea de confort, uneori ajungând la 80%, ceea ce face ca disconfortul fizic resimțit să fie unul accentuat iar iarna, prin răcirea aerului, umiditatea scade.

 

La temperatură constantă și ventilație naturală umiditatea din șape și pereți iese singură în timp. Acest timp este însă destul de lung, ajungând uneori până la 6 luni, în unele cazuri, unde sunt șape de grosimi mari din zone slab ventilate. Această umiditate se poate însă înlătura și mai repede. Ventilând cu putere zona afectată, apa este efectiv forțată să iasă la suprafață. Odată ieșită din profunzime va pluti în aer, valoarea umidității relative ajungând și la 80-90 %.

Cum procedăm mai departe?

E simplu. Un dezumidificator de aer va trebui introdus în spațiul cu pricina. Raportat la volumul de aer al acestui spațiu, noi recomandăm ca dezumidificatorul să recirculeze de 8 până la 10 ori volumul aerului. Ce depășește de 10 ori recircularea aerului poate produce efecte nedorite asupra pereților, șapelor, cum ar fi microfisuri, crăpături de adâncime, uneori poate face ca șapa să se desprindă de pe stratul suport. Aceste probleme pot cauza pierderi materiale pe care un bun meseriaș nu și le permite.

Echipamente complementare

Procesul de ventilare este în primul rând ajutat de dezumidificator, însă în unele cazuri se mai pot folosi aeroterme – temperatura de uscare fiind mai bună în jurul valorii de 20⁰C, iar în sezonul rece este greu de menținut această temperatură. Totodată, sunt nelipsite aparatele de măsură a umidității din aer și materialele de construcție – niciodată un meseriaș nu ia doar albirea șapei sau a pereților, ca pe un semn de uscare în profunzime. Alte echipamente pot fi lămpile cu infraroșu sau panourile radiante – folosite specific pentru anumite zone afectate în profunzime, sau rezistențele electrice. Ca pe o noutate, vă putem menționa și Pompele de uscare a hidroizolației de sub șapă, pentru cazuri de accidente și infiltrații cu umiditate sub șapă.

E posibil să închiriez echipamente de uscare?

Da, aici ai noroc. După cum am spus și în alt articol despre avantajele de a închiria versus a cumpăra un set de echipament de uscare, poți alege soluția optimă chiar de aici. Consultanța oferită de mine și de colegii mei te vor ajuta să alegi înțelept.

Ce ventilator să aleg?

Pentru azi v-am pregătit câteva informații despre ventilatorul de șapă Heylo FD 360. Acesta, conceput și fabricat în Germania, are rolul de a ventila forțat podele, șape, pardoseli și altele. Motorul său puternic de turație înaltă va ventila 1270 metri cubi de aer pe oră. Carcasa de plastic ABS de calitate care are prevăzute 4 picioare îi va permite să fie amplasat pe aproape orice suprafață. Grilele de dispersie a aerului sunt gândite să împrăștie uniform aerul absorbit de sus pentru a intra în profunzime în materialul de ventilat. Aspectul său de păianjen poate speria pe unii dar eficiența sa nu e de negociat. Clar este că cine l-a văzut în acțiune va vorbi frumos despre el. O altă caracteristică este că ventilatorul Heylo FD 360 este robust și durata sa de viață este mare, datorită materialelor de calitate folosite. Vezi cum funcționează în video-ul de mai jos.

  În următorul articol vei afla despre un ventilator care, deși arată ca o servietă, face lucrări premium în zone greu accesibile. Și nu uita, pentru orice întrebări, sugestii sau reclamații suntem aici pentru tine!

  • 44% Reduceri!

   Aerotermă/ventilator portabil/prelungitor 180W – AIR AP110011

   417,00 lei TVA inclus
  • ventilatoare-industriale-axiale-heylo-powervent-4000-e

   Ventilatoare industriale axiale Heylo PowerVent 4000-e

   Precomandă 4.486,00 lei TVA inclus
  • ventilare-locuri-de-munca-ventilator-heylo-fd-4000

   Ventilator axial Heylo FD 4000

   Precomandă 2.895,00 lei TVA inclus
  • ventilator-axial-heylo-powervent-1500

   Ventilator axial Heylo PowerVent 1500

   Precomandă 1.827,00 lei TVA inclus
  • ventilator-industrial-axial-heylo-powervent-3000

   Ventilator axial Heylo PowerVent 3000

   Precomandă 2.729,00 lei TVA inclus
  • ventilator-pentru-uscare-rapida-heylo-powervent-6000

   Ventilator axial Heylo PowerVent 6000

   Precomandă 4.120,00 lei TVA inclus
  • Ventilator axial portabil – exhaustor – 616W – AIR AP110012

   1.239,00 lei TVA inclus
  Summary
  Ventilarea în construcții noi? Da, e necesară!
  Article Name
  Ventilarea în construcții noi? Da, e necesară!
  Description
  Ventilare in constructii noi? Da, e necesara! Ventilarea ajută la uscarea pereților si sapelor. Lucrarea inainteaza rapid si nu apar probleme cu mucegaiul mai tarziu.
  Author
  Publisher Name
  Life Art Distribuție
  Publisher Logo

  Introdu Comentariu

   

  Pin It on Pinterest

  Share This
  WhatsApp chat
  Bine te-am găsit!
  Te rog selectează cu ce serviciu LIFEART te interesează să interacționezi:
  M