Energie verde

Ce este sistemul fotovoltaic și cum funcționează acesta?

Ce este sistemul fotovoltaic și cum funcționează acesta?

Ce este un sistem fotovoltaic?

Sistemele fotovoltaice sunt sisteme electrice speciale care produc energie folosind energia soarelei care este regenerabilă și inepuizabilă.

În principiu există două tipuri de sisteme fotovoltaice:

  1. Conectate la rețea – sistemele fotovoltaice care sunt integrate cu sistemele convenționale de energie electrică rezidențială și industrială. Pot fi folosite când este nevoie în alternanță sau în combinație cu rețeaua de energie electrică pentru a complete cerințele energetice ale furnizorului final.
  2. De sine stătătoare – acele sisteme proiectate astfel încât să includă un sistem de baterii necesar pentru stocarea energiei, asigurând bunul mers al consumului energiei de către consumatorul final, adică alimentarea cu energie electrică și în timpul nopții sau atunci când nivelul de iradiere este mic sau absent.

Cum se produce energia electrică?

Panoul fotovoltaic este compus din celule fotovoltaice ce absorb lumina soarelui și transformă energia solară în energie electrică.

Celulele sunt realizate dintr-un semiconductor care transmite energie.  Acestea sunt înșirate împreună pentru crearea unui modul. Un panou normal de acoperiș are 30 de module. Atunci când semiconductorul din panouri recepționează lumina transmisă de soare, acesta lovește electronii ( care formează baza energiei electrice) liberi de locul lor, iar acum pot curge prin semiconductor. Electronii dislocați, fiecare purtând o sarcina negativă , curg peste celulă spre suprafață frontală. Acest lucru crează un dezechilibru de sarcină între față și spate.

Celulele fotovoltaice produc energie electrică datorita acestui dezechilibru care la rândul sau creează un potențial de tensiune, ca de exemplu terminalele negative și pozitive a bateriei de la telecomanda TV.

După tot procesul de mai  sus , curentul este colectat pe fire și utilizat sau stocat în bateriile sistemului fotovoltaic.

Celulele solare funcționează când soarele strălucește dar generează curent și când soarele este de exemplu în nori. Ce-I drept nu vor genera la fel de multa putere într-o zi înnorată ca într-una însorită

Care sunt componentele sistemului fotovoltaic?

Voi enumera mai jos componentele principale ale unui sistem fotovoltaic urmând să povestim mai multe despre acestea în următorul articol:

  1. Module fotovoltaice
  2. Structurile de susținere ale moduleleor
  3. Invertorul
  4. Cablurile electrice
  5. Sistemul de monitorizare
  6. Stocarea energiei

Ai nevoie de consultanță în aceste domenii sustenabile? Ce mai aștepți? Trimite un e-mail la david@lifeart.ro sau suna-mă direct la 0747.165.406.

Postări simliare

Lasă un răspuns