Dezumidificare, Dezumidificare casnică, Dezumidificare construcții noi, Dezumidificare Rezindențială, Dezumidificare șantiere

Client responsabil – Uscare ca la carte

Am avut plăcerea de a colabora cu Cătălin, care și-a construit o casă P+1, aflată în complexul rezidențial Green City din orașul 1 Decembrie, Giurgiu.

Provocarea

După multe cercetări despre umiditatea remanentă a unei construcții noi, Cătălin m-a sunat inițial pentru o simplă măsurare a umidității. Aflarera valorii umidității este necesară pentru a se asigura că montarea  parchetului, usilor și a mobilierului se poate face fără riscul de deteriorare a acestora.

Măsurarea umiditații s-a făcut cu umidometre de la Gann  https://lifeart.ro/produse-dezumidificare-climatizare-umidificare-purificare/umidometre-si-instrumente-de-masura-a-umiditatii/#umidometre-sapa-si-pereti

Centrala termică încă nu era funcțională iar valorile măsurate sunt prezentate în tabelul următor:

Valori optimeValori măsurate
Șapă (CM%):< 2.02.6 – 4.0
Pereți (tencuaiala/glet)  (CM%)< 1.50.6 – 2.3
Aer (RH %):45 – 6041.1
Temperatura  ( °C )18 – 2718.2

După o lună m-a sunat pentu o nouă măsurătore. Centrala era în funcțiune, caloriferele erau calde iar umiditatea reziduală a început să iasă din materialale de construcție folosite în pereți și șapă. Iată rezultatul valorilor la a doua măsurătoare:

Valori optimeValori măsurate
Șapă (CM%):< 2.04.0
Pereți (tencuaiala/glet)  (CM%)< 1.51.3 – 10
Aer (RH %):45 – 6067.4 – 77.8
Temperatura  ( °C )18 – 2717.5 – 23.2

Din cauza umidității reziduale/remanente  netratate, s-au remarcat urmatoarele:

– condens pe geamuri și la colțurile exterioare al unor camere,

– defolierea parțială a peretelui la o înălțime de 3-10 cm. față de șapă,

– pete galbene pe pereții exteriori (bule interioare de apă) la o înălțime cuprinsă între 5 – 40 cm înălțime,

– pete de mucegai în stadiu avansat în zona glafurilor.

 

 

 

 

Soluţia

Acestea fiind spuse, am hotărât să uscăm cu dezumidificatoare și ventilatoare pentru a recircula aerul incărcat cu umiditate și pentru a grăbi timpul de uscare cu peste 50%. Am folosit dezumidificatoare de la Aerial https://lifeart.ro/produse-dezumidificare-climatizare-umidificare-purificare/dezumidificatoare/#dezumidificatoare-industriale-si-comerciale și  ventilatoare de la Heylo https://lifeart.ro/shop/ventilatoare/ventilatoare-aplicatii-multiple/ventilator-uscare-sapa-heylo-fd-360/ și Air https://lifeart.ro/shop/ventilatoare/ventilatoare-aplicatii-multiple/ventilator-centrifugal-portabil-132-154w-air-ap110002/

Am poziționat căte un ventilator și un dezumidificator în fiecare cameră. Pentru a nu întrerupe ciclul de dezumidificare, am instalat la fiecare dezumidificator un furtun de drenare a apei colectate către scurgerea în pardoseala  din băi.

 

 

Diferența făcută de Lifeart

Aplicând soluția ideală pentru această locație, am reușit în cele 10 zile de uscare, să aducem umiditatea relativă la o valoare de 45% , umiditatea în pereți  la 1.3%CM iar în șapă cea mai mare valoare înregistrată a fost de 2.2%CM.

Mucegaiul a fost înlăturat prin curățare, nepermițându-i să se mai dezvolte fiind eliminată umezeala, principalul factor necesar în dezvoltarea lui.

Impactul

Soluția folosită de noi l-a ajutat pe Cătălin să se mute în casa noua in timpul dorit, fără riscul de îmbolnăvire din cauza mucegaiului și fără stresul că lemnul din parchet, mobilier sau uși o să se umfle ducând la degradarea lor.

Lasă un răspuns