Lampi pentru sterilizat

Alege să fii informat! Tehnologia UV- necesară sau doar utilă?

Tehnologia de dezinfecție UV este cunoscută de mai bine de două sute de ani şi este folosită în principal în medicină. Cu toate acestea, domeniul de aplicare este mult mai larg.

Tehnologia UV

Dezinfecția cu radiații ultraviolete este o metodă care nu utilizează substanțe chimice! Radiațiile ultraviolete, în special cele din domeniul UVC, au capacitatea de a distruge microorganismele și de a inactiva virusurile, inclusiv pe cele din categoria coronavirusurilor.
Ultravioletele cu lungimile de undă cele mai mici, cele din domeniul C, sunt cele mai eficiente în distrugerea sau inactivarea microorganismelor deoarece fotonii radiației UVC au energiile cele mai mari din întreg spectrul ultraviolet. Aceștia interacționează nu doar cu învelișul microorganismului, ci și cu acizii nucleici (ADN și ARN) cauzând mutații care previn replicarea acizilor nucelici și, în acest fel, provoacă distrugerea bacteriilor și inactivarea virusurilor (IES, 2020).
Publicația ”American Journal of Infection Control” declară faptul că utilizarea dezinfecției cu lumină ultravioletă UV-C, în completarea practicilor de curățenie, este una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce semnificativ riscul contaminărilor. Prin urmare, în procesul de curățenie, o parte importantă trebuie să rămână procesul de biosecurizare a spațiilor.

Pentru ca dezinfecția să producă rezultate concrete, aceasta trebuie efectuată după o curățenie și aerisire în prealabil. Folosind produse convenționale de igienizare, curățarea spațiilor trebuie să fie realizată în mod regulat pentru a eficientiza următoarele procese menite să creeze un mediu optim sănătos.

Ce este lumina UV-C?

Lumina ultravioletă UV-C este o componentă invizibilă a radiației solare situată, ca lungime de undă, între 100nm și 280nm. Eficienţa maximă distructivă asupra microorganismelor se obţine prin utilizarea luminii ultraviolete UV-C cu lungimea de undă de 253,7 nm.
În funcție de lungimea de undă cuprinsă în raza radiațiilor ultraviolete, se pot defini următoarele tipuri de lumina UV:
– lumina UV-A, cu lungime care variază între 315nm și 400 nm, prezintă efecte eritematoase/ inflamatoare;
– lumina UV-B, cu lungime care variază între 280nm și 315 nm, prezintă efecte bronzante;
– lumina UV-C, cu lungime care variază între 100 nm și 280 nm, este caracterizată ca având efecte bactericide.
Lumina UV-C (253.7nm) este utilizată în principal pentru dezinfectare.

 

Cum acționează razele UV asupra coronavirusurilor.

Radiațiile UVC distrug învelișul proteic al virusurilor, ceea ce conduce la inactivarea lor. Acest fapt a fost dovedit în experimente efectuate în anii anteriori pe coronavirusul cauzal al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV). În consecință, este de așteptat ca aceste radiații să fie eficiente și în inactivarea virusului SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19. Unele studii au demonstrat că SARS-CoV-2, chiar și la titruri virale ridicate, ar putea fi inactivat rapid prin iradiere UVC, aceasta fiind o metodă fiabilă de dezinfecție mai ales în unitățile sanitare (Buonanno și col., 2020) și nu numai.

Prin urmare, lampa UV-C bactericidă rămâne cea mai bună soluție pentru nevoile de dezinfectare.

Lămpi UV-C

Pe piață sunt disponibile lămpi germicide, pentru sterilizat cu iradiere (expunere) indirectă și directă. Lămpile cu iradiere indirectă generează UV-C într-o incintă a dispozitivului și nu emit radiații ultraviolete în exterior. Aerul din încăpere este absorbit în interiorul aparatului de către un ventilator, parcurge incinta aparatului unde este expus la radiații UV-C, iar după dezinfecție este evacuat înapoi în încăpere cu ajutorul altui ventilator. Deoarece nu emite radiații UV-C în exterior, lampa cu iradiere indirectă nu prezintă riscuri pentru sănătate și se poate utiliza și în prezența oamenilor.

Lasă un răspuns