WhatsApp chat

Cu ce se masoara umiditatea din camera

de apr. 21, 2019Măsurare umiditate0 comentarii

Umiditatea aerului este capacitatea aerului de a reține vapori de apă în suspensie. Aceasta scade sau crește în funcție de temperatura aerului. Dacă în timpul verii umiditatea aerului poate ajunge în unele cazuri până la 90%, în sezonul rece aceasta scade foarte mult, până sub 10% la temperaturi sub pragul înghețului.

despre autor

Silviu Enache

Salut, sunt Silviu! Sunt pragmatic, îmi plac provocările și îmi place să găsesc soluții. Am o experiență diversă în tratarea aerului. Voi fi încântat să te susțin și să te îndrum în eforturile tale de a obține cea mai bună soluție pentru nevoia ta! Mă poti contacta pe email la silviu@lifeart.ro sau telefonic la 0747.165.406.

Ce este umiditatea?

Astăzi începem să răspundem cu claritate unor întrebări ce sunt puse frecvent pe internet. Ne dorim ca răspunsurile să fie corecte, exhaustive și la subiect. Pentru ca tu să fii mai informat. Așadar să începem: umiditatea aerului este capacitatea acestuia de a reține vapori de apă în suspensie. Umiditatea aerului este puternic corelată cu valorile temperaturii. Astfel, dacă în timpul verii umiditatea aerului poate ajunge în unele cazuri până la 90%, în sezonul rece aceasta scade foarte mult, până sub 10% la temperaturi sub pragul înghețului. În termeni exhaustivi iată cum se clasifică aerul în funcție de umiditatea sa: (RH – Relative humidity – Umiditatea relativă)

%

RH > 100

Aer suprasaturat

%

RH = 100

Aer saturat

%

RH = 75-99%

Aer foarte umed

%

RH = 60-75%

Aer umed

%

RH = 40-60%

Aer normal

%

RH = 31-40%

Aer uscat

%

RH < 30%

Aer foarte uscat

Cum aflu care este umiditatea în camera mea?

Fiind peste 65% apă, organismul uman are anumiți senzori de umiditate pentru aerul pe care îl respirăm. Odată cu creșterea umidității peste pragul de confort termic – 80% si temperatura de 28 de Grade Celsius, organismul dă un semnal de alarmă și celelalte organe își ajustează funcționarea pe perioada expunerii la acest mediu.

Primul organ ce intră în contact cu acest mediu este pielea și/sau mucoasa nazală. Acolo, receptorii transmit către creier ce mediu este împrejur și creierul ia decizii pentru autoconservarea organismului. În același fel funcționează și când umiditatea aerului este scăzută, sub pragul de 30%. Pe aceasta o simțim mai acut în timpul nopții, iar pentru asta ne trezim să ne hidratăm mai des.

De unde aflu totuși care este umiditatea exactă?

Tehnica modernă nu ne-a ocolit nici în acest caz. Există  o multitudine de aparate moderne care pot indica umiditatea dintr-o încăpere. Cele mai cunoscute sunt umidometre sau termohigrometre. Acestea au diferiți senzori ce pot detemina nivelul de umiditate din aer dintr-un spațiu.

Ce fac în continuare?

Stabilește ce fel de umiditate crezi că ai. Mergi aici și comandă un aparat de măsură a umidității. Dacă valorile indicate de aparat sunt mulțumitoare, atunci nu e nevoie să faci nimic, ai un climat bun în casa ta. Dacă ai o umiditate scăzută, sub 30% te poți gândi să iei un umidificator de aer. Dacă ai umiditatea peste 60% atunci e clar că trebuie să iei un dezumidificator de aer. Mai multe detalii despre cum alegi un umidificator de aer AICI sau cum știi că ai nevoie de un dezumidificator AICI.

Articole sugerate

Cum se dimensioneaza un dezumidificator de piscina

Cum se dimensioneaza un dezumidificator de piscina

Dezumidificatoarele de piscină sunt echipamente obligatorii pentru zonele de SPA, bazine de înot precum și pentru locațiile ce au un jacuzzi instalat. Află în continuare cum să dimensionezi un astfel de dezumidifcator profesional pentru a oferi o experiență plăcută...

De la construcţie la finisaje de 3 ori mai repede!

De la construcţie la finisaje de 3 ori mai repede!

O umiditate în aer de 90% (ceea ce inseamnă că este excesivă) și o temperatură de 18°C nu sunt tocmai condițiile optime pentru a avansa cu finisajele. Sunt mai degrabă condiții în care se crează mai mult condens la geamuri, pe pereții exteriori sau pe tavan. Am fost...

experții noștri

David Ursache
București

Consultant Lifeart Rentals & Shop

Salut, sunt David! Sunt genul de persoană care transformă problemele în oportunități și adoră să găsească soluții. Am o experiență bogată în domeniul tehnic și în tratarea aerului. Contactează-mă, voi fi încântat să te susțin și să te îndrum în eforturile tale de a obține soluția perfectă pentru nevoia ta! 

Florin Cordiș
București

Consultant Lifeart Events, Rentals & Shop

Bună! Eu sunt Florin și sunt pasionat de tratarea aerului, domeniu în care am o experiență de peste 12 ani. De asemenea îmi plac oamenii și îmi va face o deosebită plăcere să te îndrum în căutarea produsului sau serviciului cel mai potrivit ție. Mă poți contacta pentru orice întrebare!

Daniel Ciuraș
Timișoara

Consultant Lifeart Rentals & Shop

Servus! Eu sunt Daniel și ma ocup cu crearea și oferirea de soluții de tratare a aerului în zona de vest a țării. Îmi va face plăcere să îți ofer consultanță profesională și nu mă voi limita la atât. Vom implementa soluția, iar la final, ne vom asigura că a funcționat. Contactează-mă, sunt gata să te ajut!

Showroom: Șoseaua Ciorogîrlei 190A, Sat Bîcu, Com. Joița, Jud. Giurgiu 087151.
Program de lucru: L-V: 08:30-17:00, S-D: închis.

Introdu Comentariu

 

Pin It on Pinterest

Share This