Umiditatea aerului este capacitatea aerului de a reține vapori de apă în suspensie. Aceasta scade sau crește în funcție de temperatura aerului. Dacă în timpul verii umiditatea aerului poate ajunge în unele cazuri până la 90%, în sezonul rece aceasta scade foarte mult, până sub 10% la temperaturi sub pragul înghețului.
Ce este umiditatea?
Astăzi începem să răspundem cu claritate unor întrebări ce sunt puse frecvent pe internet. Ne dorim ca răspunsurile să fie corecte, exhaustive și la subiect. Pentru ca tu să fii mai informat. Așadar să începem: umiditatea aerului este capacitatea acestuia de a reține vapori de apă în suspensie. Umiditatea aerului este puternic corelată cu valorile temperaturii. Astfel, dacă în timpul verii umiditatea aerului poate ajunge în unele cazuri până la 90%, în sezonul rece aceasta scade foarte mult, până sub 10% la temperaturi sub pragul înghețului. În termeni exhaustivi iată cum se clasifică aerul în funcție de umiditatea sa: (RH – Relative humidity – Umiditatea relativă)
Aer suprasaturat RH > 100
Aer saturat RH = 100
Aer foarte umed RH = 75-99%
Aer umed RH = 60-75%
Aer normal RH = 40-60%
Aer uscat RH = 31-40%
Aer foarte uscat RH < 30%
Cum aflu care este umiditatea în camera mea?
Fiind peste 65% apă, organismul uman are anumiți senzori de umiditate pentru aerul pe care îl respirăm. Odată cu creșterea umidității peste pragul de confort termic – 80% si temperatura de 28 de Grade Celsius, organismul dă un semnal de alarmă și celelalte organe își ajustează funcționarea pe perioada expunerii la acest mediu.
Primul organ ce intră în contact cu acest mediu este pielea și/sau mucoasa nazală. Acolo, receptorii transmit către creier ce mediu este împrejur și creierul ia decizii pentru autoconservarea organismului. În același fel funcționează și când umiditatea aerului este scăzută, sub pragul de 30%. Pe aceasta o simțim mai acut în timpul nopții, iar pentru asta ne trezim să ne hidratăm mai des.
De unde aflu totuși care este umiditatea exactă?
Tehnica modernă nu ne-a ocolit nici în acest caz. Există o multitudine de aparate moderne care pot indica umiditatea dintr-o încăpere. Cele mai cunoscute sunt umidometre sau termohigrometre. Acestea au diferiți senzori ce pot detemina nivelul de umiditate din aer dintr-un spațiu.
Ce fac în continuare?
Stabilește ce fel de umiditate crezi că ai. Mergi aici și comandă un aparat de măsură a umidității. Dacă valorile indicate de aparat sunt mulțumitoare, atunci nu e nevoie să faci nimic, ai un climat bun în casa ta. Dacă ai o umiditate scăzută, sub 30% te poți gândi să iei un umidificator de aer. Dacă ai umiditatea peste 60% atunci e clar că trebuie să iei un dezumidificator de aer. Mai multe detalii despre cum alegi un umidificator de aer AICI sau cum ști că ai nevoie de un dezumidificator AICI.
Ce fac în continuare?
Stabilește ce fel de umiditate crezi că ai. Mergi aici și comandă un aparat de măsură a umidității. Dacă valorile indicate de aparat sunt mulțumitoare, atunci nu e nevoie să faci nimic, ai un climat bun în casa ta. Dacă ai o umiditate scăzută, sub 30% te poți gândi să iei un umidificator de aer. Dacă ai umiditatea peste 60% atunci e clar că trebuie să iei un dezumidificator de aer. Mai multe detalii despre cum alegi un umidificator de aer AICI sau cum știi că ai nevoie de un dezumidificator AICI.