0
Selectează o Pagină

Ai o cramă sau o pivniță de vinuri? Iată ce trebuie să știi!

de mart. 26, 2019Dezumidificare0 comentarii

Casă ta cea nouă e aproape gata. Și cum te-ai gândit la toate, nu cred să fi ignorat amenajarea unei pivnițe sau chiar a unei crame. Iar dacă intenționezi ca pe lângă clasicele murături să pui la învechit și niște vinuri bune, poate chiar nobile, iată ce trebuie să știi.

despre autor

Silviu Enache

Salut, sunt Silviu! Sunt pragmatic, îmi plac provocările și îmi place să găsesc soluții. Am o experiență diversă în tratarea aerului. Voi fi încântat să te susțin și să te îndrum în eforturile tale de a obține cea mai bună soluție pentru nevoia ta! Mă poti contacta pe email la silviu@lifeart.ro sau telefonic la 0747.165.406.

Pentru că vinurile alese să își păstreze absolut toate calitățile din momentul achiziționării (dacă a fost păstrat în condiții optime de către furnizorul dumneavoastră) și să capete valențe nobile pe parcursul trecerii timpului, spațiul de depozitare trebuie să îndeplinească imperativ  următoarele condiții specifice:

1.-controlul temperaturii între 10-12ºC, 

2.-menținerea umidității,

3.-ventilația și aerarea lentă și permanentă,

4.-lipsa vibrațiilor și a luminii

prima Condiţie

Temperatura

O contribuție extrem de importantă în crearea unei atmosfere propice păstrării vinului îi revine temperaturii aerului. Din start trebuie știut că temperatura interioară recomandată de oenologi pentru păstrarea vinului este cuprinsă între 10-12ºC dar nu trebuie să va îngrijorați dacă ea oscilează între 8 și 14ºC, temperatura ce trebuie să rămână constantă tot timpul anului pentru ca procesul de învechire să decurgă lent și vinul să capete cele mai alese valențe gustative.

Variațiile bruște de temperatură nu se admit sub nici o formă întrucât sub temperatura de 8ºC vinul se tulbură gradat, ajungând la o compoziție lăptoasă pierzându-și aciditatea normală, iar peste 14ºC procesul de învechire este accelerat, vinul își pierde finețea și este supus degradării forțate până la oțetire.

Să zicem că nu avem fluctuații de temperatură pe perioade mai lungi de timp, însă și cele scurte afectează proprietățile vinului deoarece la temperaturi mai mari vinul se dilată iar la temperaturi mai mici acesta se contracta (conform principiului elementar al termodinamicii). Aceste fluctuații duc inevitabil la obosirea vinului, pierderea vitalității organice și deteriorarea calităților vinului.

a doua Condiţie

Umiditatea

O condiție la fel de importantă pentru păstrarea vinului este umiditatea. Crama nu trebuie să fie nici prea umedă nici prea uscată. Ideal este că umiditatea relativă a aerului din cramă să fie peste 70%,dar limitele umidității optime sunt cuprinse între 85 și 90%.

Cramele prea uscate înregistrează pierderi de vin prin deshidratarea prematură a dopurilor, deci pierderea proprietăților de etanșeitate ale acestora și implicit pierderea proprietăților organoleptice ale vinului din sticle iar cramele prea umede pot genera condens și dezvoltă mucegaiuri, ciuperci și mirosuri neplăcute.

Controlul gradului de umiditate asigura păstrarea intactă a proprietăților de etanșare a dopurilor de sticle.  Menținerea umiditățîi este în consecință un element vital.

a treia Condiţie

Ventilarea și aerarea

Calitatea aerului din cramă și împrospătarea acestuia în permanentă sunt factori deosebit de semnificativi pentru obținerea vinurilor de calitate superioară.

A avea o instalație de aer condiționat clasică nu este o soluție deoarece ar trebui să funcționeze continuu tot timpul anului (nefiind proiectat și destinat pentru acest regim de funcționare) și nu ar oferi decât ventilarea aerului din interior fără aport de aer proaspăt din exterior indispensabil pentru a împiedică apariția mirosurilor neplăcute și dezvoltarea mucegaiurilor

a patra Condiţie

Lipsa vibrațiilor și a luminii

O mare parte din vibrațiile care ar afecta ”liniștea” vinului întrucât vibrațiile „deranjează“ depozitele de sediment ce apar în procesul de înnobilare a vinului la sticlă sunt luate în calcul în studiul antiseismic. În rare ocazii, muzica tare poate produce vibrații ce pot afecta vinul.

Expunerea prelungită la lumină, prin efectul nociv al razelor ultraviolete asupra proprietăților vinului,favorizează oxidarea rapidă și ireversibilă a taninilor care oferă finețea,culoarea și catifelarea vinului, de aceea trebuie păstrat în încăperi întunecoase;

Nu doar lumina soarelui afectează vinul, ci și cea artificială, în special lumina fluorescentă (cu ultraviolete bazată pe tuburi catodice cu neon) de unde condiția că iluminarea cramei să se facă numai cu ocazia vizitării ei și cu lumina clasică (bec cu filament).

Recomandări

Dacă odată construită cramă este prevăzută cu un sistem de ventilație, e ideal. Dacă nu, putem să te ajutăm cu un sistem compact de ventilație cu recuperare de căldură. Pentru situația ideală când după construcție umiditatea reziduală din pereți sau pardoseală cramei este scăzută, poți apela la noi pentru un sistem de umidificare a aerului.

Dacă umiditatea a persistat și nu ai nicio sursă de ventilație, noi te putem ajuta cu un dezumidificator de aer care să mențină un prag acceptabil de maxim 80%. Cert e că în toate soluțiile enumerate mai sus vei avea nevoie de un aparat care să îți indice în orice moment al zilei nivelul de umiditate din cramă.

 • dezumidificator-bucuresti-aerial-ad560

  Dezumidificator aer industrial AERIAL AD560

  Precomandă 12.138,00 lei TVA inclus
 • dezumidificator-uscare-rapida-constructii-aerial-ad580

  Dezumidificator aer industrial AERIAL AD580

  Precomandă 14.785,00 lei TVA inclus
 • dezumidificare-sapa-dezumidificator-aerial-ad810-p-2

  Dezumidificator aer industrial AERIAL AD810-P

  Precomandă 18.445,00 lei TVA inclus
 • Dezumidificator AERIAL AD 540

  Dezumidificator aer profesional AERIAL AD 520

  Precomandă 7.795,00 lei TVA inclus

Articole sugerate

Dezumidificare – Fabrica de profile NMC

Dezumidificare – Fabrica de profile NMC

Reducerea de 3 ori a timpului de uscare a rășinii dintr-o fabrică din România astfel încât profilul să se usuce în profunzime fară să apară fisuri în profunzime sau la suprafață.

Client responsabil – Uscare ca la carte

Client responsabil – Uscare ca la carte

Am avut plăcerea de a colabora cu Cătălin, care și-a construit o casă P+1, aflată în complexul rezidențial Green City din orașul 1 Decembrie, Giurgiu.

Introdu Comentariu

 

Pin It on Pinterest

Share This
WhatsApp chat
Bine te-am găsit!
Te rog selectează cu ce serviciu LIFEART te interesează să interacționezi:
M