Dezumidificare, Dezumidificare casnică

Nu lăsa condensul să-ți strice sărbătorile!

Nu lăsa condensul să-ți strice sărbătorile! Condensul provoaca mucegai iar mucegaiul afecteaza sanatatea provocand boli respiratorii ca astmul.q

Aflați de la noi ce este condensul, cum se întâmplă condensarea și ce putem face pentru a rezolva problema. Pentru ca dumneavoastră să aveți un Crăciun liniștit.

Nu lăsa condensul să-ți strice sărbătorile!

Este luna decembrie ceea ce înseamnă un lucru și un singur lucru – Crăciunul e aproape și vine cu adevărat. Cu siguranță în timp ce petreceți timp de calitate cu cei dragi nu vă stă gândul la condens și la efectele sale în căminul dumneavoastră. Dar ce este condensul?

Aflați de la noi ce este condensul, cum se întâmplă condensarea și ce putem face pentru a rezolva problema. Pentru ca dumneavoastră să aveți un Crăciun liniștit.

Ce este condensarea?

Condensarea este procesul prin care vaporii de apă din aer se condensează trecând din stare de vapori, din nou în lichid. Cu alte cuvinte, apa din aer, sub formă de vapori de apă, se răcește atunci când atinge o suprafață rece (locul unde se formează o barieră termică). Aceasta determină condensarea vaporilor de apă sau transformarea lor în forma lichidă, rezultând condensul.

Este complicat?

În termeni simpli, este vorba doar de schimbarea temperaturii. Pe măsură ce crește temperatura, la fel și cantitatea maximă de apă pe care o poate avea atmosfera. Când se întâmplă acest lucru, apa din aer nu are altă posibilitate decât să se transforme în apă lichidă.

Care sunt semnele comune și simptomele de condensare?

Trezirea cu condens pe ferestre, pereți și plăci este o imagine comună pentru multe case din România. În special în lunile mai reci este, de obicei, primul semn al unei probleme de exces de umiditate. Dacă este lăsat nesoluționat pe o perioadă lungă de timp, condensul poate provoca o serie de complicații.

Dacă locuința dvs. are probleme cu condensul, veți începe să observați semne și simptome semnificative în jurul locuinței. Acestea includ apă pe ferestre/ziduri umede/mirosuri neplăcute/dezlipirea tapetului sau chiar pete negre (mucegai) pe plăcile de faianță din baie.

Deși poate avea începuturi izolate sau restrânse, dacă nu recunoașteți aceste semne și simptome de condens imediat, se va dezvolta într-o problemă mai mare și mai durabilă. Vă veți confrunta cu igrasia și mucegaiul, care devin mai greu de controlat și rezolvat.

De ce se întâmplă condensarea și de ce este un dezumidificator important?

Să aruncăm o privire rapidă asupra modului în care se produce condens în casă. În timpul lunilor mai reci, când temperatura exterioară scade, temperaturile zonei înconjurătoare, cum ar fi ferestrele, pereții și plăcile (ceramice), scad. Când aerul cald umed vine în contact cu suprafețele mai reci, umiditatea condensează și formează picături de apă, cunoscută și sub numele de condens.

Un dezumidificator funcționează în același proces și oprește acest lucru devenind cel mai rece punct de acasă. Astfel umiditatea este atrasă de dezumidificator și prinsă într-un recipient de apă pentru eliminarea în siguranță. Puteți afla mai multe despre cum funcționează un dezumidificator în unul dintre postările noastre de pe blog aici.

Ce cauzează condensul?

Aerul din toate casele noastre deține umiditate într-o oarecare măsură. Dușul, gătitul, uscarea rufelor și chiar respirația sunt doar câteva dintre sursele care eliberează umezeală în aer.

Cu toate activitățile care sunt în mod obișnuit parte din rutina noastră zilnică, o gospodărie de o persoană va produce aproximativ 1,5 litri de apă pe zi. Dacă ne uităm la asta peste o săptămână vom vedea că o persoană contribuie la umiditate cu cca  10,5 litri!

Înainte, casele nu erau construite ca niște cutii sigilate cu diferite forme de izolație. Umezeala ar fi putut scăpa prin decalajul din ferestre, porii și crăpăturile din pereți, unde ar fi fost înlocuit cu aer curat din exterior. Dar casele de astăzi sunt construite astfel încât să nu aibă un traseu natural de evacuare. Acest aer cald umed este, prin urmare, prins în interiorul casei. Ca urmare, acest aer prins face ca problema să fie mai gravă, provocând condensarea pe ferestre, pereți, plafoane. În final, generează o calitate a aerului interior nesănătoasă.

Cu alte cuvinte, cu cât mai multă umiditate pe care o produceți, cu atât aveți mai multe șanse de a obține condens.

Cum puteți rezolva condensarea? Prevenirea condensării

Condensarea este ușor de stabilit și poate fi rezolvată ieftin și rapid, fără a avea nevoie de ajutor profesional. Prin planificarea atentă, controlul și prevenirea vă vor ajuta să vă asigurați că locuința dvs. rămâne fără umezeală și mucegai. Astfel economisiți bani pe termen lung prin faptul că nu trebuie să eliminați continuu condensul.

DIY

Există o mulțime de sfaturi ieftine online de DIY (Do it yourself) care ar putea arăta rezultate imediate de rezolvare a condensului de la domiciliu. De la cârpe și raclete, la soluții de oțet de casă și spray-uri specializate, curățarea condensului nu trebuie să fie un efort costisitor. Totodată, există unele aspiratoare de ferestre la vânzare care pretind că vă ajută să eliminați condensul de la ferestrele dvs. rapid și ușor. Cu toate acestea, este important de menționat că aceste soluții elimină doar simptomele condensării. Problema nu se va rezolva iar semnele recurente de condensare vor reapărea.

Iată câțiva pași de urmat pentru a elimina condensul
#rezolvăproblemanudoarsimptomele
Asigurați ventilația

E bine să aerisiți cel puțin o oră pe zi (în 3 etape), chiar în anotimpul rece. Ventilația slabă într-o locuință, poate duce la probleme serioase pentru dvs. și casa dvs. când vine vorba de condensare. Există precauții de bază și întreținere pe care le puteți face, care pot reduce în mod semnificativ aceste probleme. O bună ventilație în bucătării și băi este esențială. Dacă nu există ventilatoare extractoare, deschiderea unei ferestre și închiderea ușii suficient de mult, vor asigura cantitatea potrivită de aer pentru a se usca în aceste încăperi.

În alte camere, lucruri simple cum ar fi gătitul cu oale acoperite, uscarea rufelor în aer liber și scurtarea dușurilor vor reduce în mod semnificativ cantitatea de umiditate în casă. Asigurați-vă că toate camerele sunt încălzite parțial, asta va ajuta, de asemenea, mai ales în condiții mai reci!

Ventilație slabă – Aerul stă pe loc – astfel se încarcă cu umiditate, care, se depune pe suprafețele cele mai reci.

Folosește un dezumidificator de aer

Un plus față de măsurile de mai sus, dezumidificatorul atrage excesul de umiditate din aer pentru a ajuta la controlul, prevenirea și rezolvarea condensului. Spre deosebire de metodele de mai sus, un dezumidificator rezolvă problema condensului și nu doar simptomele.

Prin monitorizarea constantă a locuințelor noastre se asigura că există o cantitate perfectă de umiditate în aer. Un dezumificator se poate dovedi solutia salvatoare. Acest lucru înseamnă că putem continua uscarea rufelor în interior, putem sta la duș atâta timp cât dorim și toate celelalte sarcini de zi cu zi care adaugă umezeală în aer fără nici o îngrijorare. Acest aparat va elimina surplusul de umiditate din aer, lăsându-l ușor de respirat și diminuând posibilitatea apariției condensului.

Suntem atât de încrezători că un dezumidificator Rhemus sau Fral vă va rezolva problemele cu condensul și am pregătit promoții speciale în prag de sărbători.

Vă dorim sărbători fericite!

author-avatar

About Silviu Enache

Îndrăgostit de tot ce are motor, cu experiență vastă în tratarea aerului și tot timpul gata să găsească soluții practice, Silviu va fi încântat să te susțină și să te îndrume în eforturile tale de a obține cea mai bună soluție pentru nevoia ta.

Lasă un răspuns