Măsurare umiditate

Umidometru de aer – domenii de utilizare

Gann Hydromette BL Compact RH-T 165

Umidometru de aer – domenii de utilizare – Ca urmare a seriei noastre de articole dedicate măsurătorilor de umiditate, ajungem la umidometrul de aer. Acest aparat este folosit pentru a determina umiditatea din aer. El funcționează în tandem cu umidometrul de șapă în trusa expertului în uscare, sau ca parte din trusa tehnicianului ce verifică instalații HVAC.

Umidometru de aer – domenii de utilizare – Ca urmare a seriei noastre de articole dedicate măsurătorilor de umiditate, ajungem la umidometrul de aer. Acest aparat este folosit pentru a determina umiditatea din aer. El funcționează în tandem cu umidometrul de șapă în trusa expertului în uscare, sau ca parte din trusa tehnicianului ce verifică instalații HVAC. Vezi cum funcționează în VIDEO:

Please accept statistici, marketing cookies to watch this video.

Umiditatea din aer este măsurabilă. Cu toate că aerul circulă, există aparate care pot indica cu precizie valoarea de umiditate relativă din aer.

De ce este importantă umiditatea din aer?

Corpul uman, după cum bine s-a dovedit, este în medie 65% apă. Pentru ca acesta să funcționeze perfect, are nevoie și ca aerul să aibă o cotă de umiditate. OMS ( Organizația Mondială a Sănătății) a identificat-o ideală în intervalul de 45-60% umiditate relativă. Se pare că în acest interval, corpul uman funcționează la parametri optimi. Dincolo de acest prag de umiditate, apar simptome de disconfort, bacteriile se dezvoltă accelerat, apare mucegai sau ciuperci și respirația este îngreunată. Sub acest prag de 45%, corpul uman simte o formă de deshidratare, prin uscarea căilor respiratorii, apărând din nou o formă de disconfort. Datorită uscării aerului pe care îl respirăm, mucoasa nazală este forțată să lucreze intens. Astfel obosim mai ușor, iar bacteriile și vriusurile trec de bariera noastră protectoare naturală.

Please accept statistici, marketing cookies to watch this video.

Surse ale umidității din aer

Umiditate în aer există în mod natural. Primăvara sau toamna, în sezoanele ploioase, aceasta depășește valoarea de confort, uneori ajungând la 80%, ceea ce face ca disconfortul resimțit să fie unul accentuat. De asemenea, vecinătatea unei păduri, sau un exces de plante în locuință vor fi factori care vor crește umiditatea. Un alt factor poate fi diferența mare de temperatură (peste 15⁰C), lucru care favorizează condensul, crescând în mod indirect umiditatea.

Crame

Umiditatea în crame este de obicei constantă pe tot parcursul anului. E util să o monitorizezi cu un umidometru de aer, poți avea și un sistem automat de menținere a acesteia, folosind un dezumidificator sau un umidificator de aer, după caz, sau pe amândouă conectate la o priză cu termohigrometru digital.

Subsoluri

În aceste incinte, de obicei slab ventilate, umiditatea tinde să se păstreze la valori crescute. O statistică din România atestă faptul că în mentalul colectiv, umiditatea în subsol este un fapt normal. Odată însă cu evoluția tehnicii de uscare și ventilare, un subsol poate fi un spațiu modern de locuit sau de depozitat. Măsurarea cu un umidometru de aer a valorilor acestor incinte vă poate aduce în vedere cum trebuie să procedați.

Renovare în construcții

În acest domeniu e musai să iei în considerare măsurarea umidității cu un umidometru de aer. Se știe că materialele expuse timp îndelungat la intemperii au umiditate măsurată în CM (Calcium Measurement) crescută. Cărămida este materialul de construcție preferat dar și cel care înmagazinează cea mai multă apă. Așadar dacă renovezi o casă din cărămidă, ia în calcul să măsori umiditatea din aer precum și cea din material, preferabil în profunzime. O poți face cu umidometrul Gann dielectric Compact B sau BL Compact B.

Construcții noi

E frumos să te muți la casa ta, cea noua. Dar, util este să te asiguri că atunci când te muți, pereții sunt uscați. Poți face un test în casa ta nouă:

  • Folosește un umidometru de aer, măsurând valorile înainte și în timpul testului;
  • Închide ferestrele și dă drumul la căldură;
  • Monitorizează pe parcursul a 24 de ore valorile de umiditate din aer date de umidometru;
  • Fă o medie aritmetică a valorilor și dacă sare de 55%, e cazul să chemi un expert în uscare sau să închiriezi un dezumidificator. Explicatia? Căldura face ca umiditatea din pereții nou-construiți să iasă în interior, că doar ai pus și termosistem. Aceasta migrează spre interior și dacă nu are unde să meargă mai departe, va rămâne în aer sau mai rău, se va forma condens pe geamuri sau pe pereți. Atunci vei ști că trebuie să usuci mai bine casa înainte să aduci mobila aceea frumoasă sau să ții copilul într-un mediu potențial ostil din care pot deriva…alergii, astm, etc.
Instalatii HVAC

Pe tubulaturile acestora, uneori nefiind folosite, pot apărea depuneri, scurgeri, mucegai, bacterii. Cu un umidometru de aer poți vedea dacă aerul e încă umed pe tubulaturi, implicit nu vei împrăștia în toate spațiile spori de mucegai, bacterii ș.a.

Sper ca aceste informații să îți fi deschis orizontul și să te gândești serios să introduci în trusa ta un umidometru de aer. Noi avem echipamente germane de la Gann. Poți comanda de AICI!

Și nu uita, ne poți contacta pentru orice întrebări, sugestii sau reclamații!

author-avatar

About Silviu Enache

Îndrăgostit de tot ce are motor, cu experiență vastă în tratarea aerului și tot timpul gata să găsească soluții practice, Silviu va fi încântat să te susțină și să te îndrume în eforturile tale de a obține cea mai bună soluție pentru nevoia ta.

Lasă un răspuns