Măsurare umiditate

Măsurarea umidității cu carbid

masurare umiditate cu carbid 1

Măsurarea umidității materialelor de construcție cu metoda cu carbid este cea mai exactă metodă de a afla valorile de umiditate din materialele de construcții. Acest procedeu se execută în special la aflarea umidității în beton armat care, datorită fierului din structură, dă valori eronate pe umidometrele care măsoară prin spectroscopie dielectrica.

De ce si la ce folosim metoda măsurării umidității cu carbid

Măsurarea umidității materialelor de construcție cu metoda cu carbid este cea mai exactă metodă de a afla valorile de umiditate din materialele de construcții. Acest procedeu se face în special la aflarea umidității în beton armat care, datorită fierului din structură, dă valori eronate pe umidometrele care măsoară prin spectroscopie dielectrica.

Cum se face măsurarea cu carbid

Metoda măsurării cu carbid se face respectând anumite proporții recomandate de producătorii de echipamente de măsura a umidității. Concret, proba prelevată se ia de la adâncimea dorită, se mărunțește foarte fin, se cântărește cu cântarul digital pentru o valoare exactă cu tabelul de rezultate. Proba odată preluată, se introduce în vasul de expansiune care, cu o fiolă de carbid intră în procesul de agitare mecanică. În primul rând, veți vedea că operatorul va introduce proba cântărită cu precizie și cele 3 bile în vasul de presiune.

După care, va apleca recipientul sub un unghi la care fiola să alunece ușor în interior. Vasul de presiune este etanșat cu un capac prevăzut cu un manometru clasic și ulterior, fiola se sparge după o agitare viguroasă. Este recomandat să se noteze ora la care a început procesul de măsurare a umidităţii. După aceasta, se efectuează mișcări circulare cu vasul de presiune pentru cel puțin 1 minut pentru a sparge mai mult materialele de probă și amestecarea lor cu carbura de calciu. Acest proces se va repeta la fiecare 5 minute.

Cum funcționează și cum se interpretează rezultatele

Prin această procedură mecanică, umiditatea din materialul prelevat va intra în reacție chimică cu carbidul, se va produce acetilenă, care este un gaz inflamabil (atenție la surse de foc -se vor evita), iar presiunea rezultată va fi indicată pe ceasul manometrului. Valoarea de umiditate în CM rezultată în urma acestui procedeu va fi raportată la valorile din tabelul producătorului. (vezi imagini).

După terminarea acestui proces, vasul de presiune se va curăța foarte bine, reluarea măsurătorii de umiditate fără curățare va da valori eronate la următoarele proceduri.

Ce părți componente conține această trusă de măsurare a umidității
  • Ciocan + daltă
  • Cupă material
  • Vas de expansiune
  • Capac + Manomentru
  • Cântar electronic de precizie
  • Fiole de carbid
  • Mojar de pisat proba
  • 3 bile de 3 dimensiuni
  • Perie de curătare
  • Mănuși de protecție
  • Ochelari de protecție
  • Lavete de curățare
Domenii de ultilizare

Ca domeniu de utilizare, trusa de măsurare cu carbid este versatilă, poate fi utilizată pentru beton armat, gips, șape pe bază  de ciment, mortare speciale și alte materiale pe bază de nisip.

Trusa expertului va conține și un umidometru electronic. Expertul va decide unde să înceapă să spargă pentru a lua proba de material abia după ce va descoperi zonele cele mai afectate de umiditate cu umidometrul de mână.

author-avatar

About Silviu Enache

Îndrăgostit de tot ce are motor, cu experiență vastă în tratarea aerului și tot timpul gata să găsească soluții practice, Silviu va fi încântat să te susțină și să te îndrume în eforturile tale de a obține cea mai bună soluție pentru nevoia ta.

Lasă un răspuns