Umidificare

Umidificator de aer: tot ce trebuie sa stii!

Fără un nivel optim de umiditate de 45-55%, sănătatea și starea noastră de bine sunt afectate. Iarna mai ales, prin încălzirea spațiilor de locuit, aerul cedează aproape toată umiditatea pe care o poartă în/din atmosferă. Chiar dacă aerisim în fiecare zi, balanța de umiditate nu se reface complet fara ajutorul unui umidificator de cameră.

Care este rolul unui umidificator de aer?

Fără un nivel optim de umiditate de 45-55%, sănătatea și starea noastră de bine sunt afectate. Iarna mai ales, prin încălzirea spațiilor de locuit, aerul cedează aproape toată umiditatea pe care o poartă în/din atmosferă.

Chiar dacă aerisim în fiecare zi, balanța de umiditate nu se reface complet. Aici avem nevoie de ajutorul unui umidificator de camera. Acest aparat readuce la nivel optim umiditatea din spațiul tău. Aerul va trece printr-un ventilator și un vas cu apă și apoi va fi eliberat în cameră.

Care sunt cele mai bune umidificatoare de aer?

Tehnica e în continuă evoluție, dar umidificatorul de aer cu cele mai bune performanțe este cel bazat pe tehnologia cu discuri. Acestea se rotesc în recipientul cu apă al umidificatorului. Acesta eliberează prin fantele aparatului aer umed în spațiul unde este amplasat. Umidificatoarele cu vaporizare la cald umidifică prin jet de abur, dar au dezavantajul că au o rază mică de acțiune și supraumidifică. Asta înseamnă că lasă urme în jurul lor, umezind podeaua sau mobila.

Cum aleg un umidificator de aer potrivit pentru spațiul meu?

În funcție de suprafața camerei pe care dorești să o echipezi, ai mai multe opțiuni de umidificator de aer. Acestea pot fi pentru 20 mp respectiv Venta LW15, sau pentru 40 mp Venta LW25 . Suprafețele de până la 75 mp care pot fi acoperite de umidificatorul de aer Venta LW45. Pentru spații mari noi recomandăm umidificatorul de aer Venta LW60 T . Acesta din urmă are acoperire de până la 150 mp.

Dacă vrei să scapi de stresul de a alimenta vasul umidificatorului de aer, noi recomandăm Venta LW62. Avantajul este că se poate conecta la o sursă de alimentare cu apă și are o acoperire de până la 250 mp. 

Ce consumabile au aceste umidificatoare de aer?

Aici trebuie să ții seama de faptul că apa nu e peste tot la fel. Așadar, primul consumabil al umidificatoarelor de aer cu discuri este un agent de dedurizare, numit aditiv igienic. Acesta va păstra cât mai mult aparatul în stare inițială. Pe lângă asta, va preveni formarea florei bacteriene și va ajuta procesul de purificare. Practic va forma o peliculă fină pe discuri în care se vor prinde impuritățile absorbite.

Cu toate că vei folosi un aditiv igienic, periodic vei avea nevoie și de o Soluție de curățare. Aceasta elimină depunerile de pe discuri și de pe vas. Depunerile sunt invevitabile pentru un umidificator de aer din cauza altor minerale din apă, a prafului și a bacteriilor.

Care sunt cele mai expuse persoane la efectele unui aer uscat?

Aerul uscat afectează în primul rând nou-născutul. Acesta, trecând de la un mediu ud-umed în care a trăit 9 luni va avea mari greutăți în a se acomoda la un aer uscat. Media la care este umiditatea în casele și apartamentele noastre iarna este de doar 34%. Nou-născutului îi va fi foarte bine la 45-55% umiditate. Acest nivel de umiditate îl poți obține doar cu un umidificator de aer.

Va fi cea mai bună investiție pentru copil. Nu vei tresări de fiecare dată când vei observa că se sufocă, sau are năsucul uscat. Va putea dormi liniștit în prezenta unui umidificator de aer. O altă categorie de persoane expuse sunt cele cu alergii, cu astm sau cu boli cronice pulmonare. Pentru aceștia e ideal să menții umiditatea cu un umidificator de aer.

Dacă ne raportăm la obiecte, ce e afectat de o umiditate scăzută?

Aici intră mai multe categorii. Aș începe cu obiecte de artă, picturi, statuete de lemn care, în lipsa umidității vor dezvolta fisuri și alte efecte corozive. Umidificatorul de aer mai protejează și mobila de lemn masiv, instrumente muzicale, pardoseli de lemn și altele. Vei vedea că muzeele de peste tot din lume au în dotare un anumit tip de umidificator de aer.

În loc de concluzie te las pe tine să alegi ce vrei să achiziționezi. Cert e că vei observa diferenta odată cu introducerea unui umidificator de aer în locuința ta. Viața va deveni mai bună, vei dormi mai bine și vei fi mai productiv.

author-avatar

About Silviu Enache

Îndrăgostit de tot ce are motor, cu experiență vastă în tratarea aerului și tot timpul gata să găsească soluții practice, Silviu va fi încântat să te susțină și să te îndrume în eforturile tale de a obține cea mai bună soluție pentru nevoia ta.

Lasă un răspuns