Măsurare umiditate

Umidometru de şapă – cum îl folosim?

Umidometru de sapa

Șapa nu trebuie doar să se întărească, ea trebuie uscată. Dar pentru a o monitoriza pe parcursul a 3-4 zile e nevoie de un aparat special: umidometru de șapă. Acest obiect atât de important măsoară cantitatea de apă reziduală care rămâne în șapă. Chiar dacă pare uscată la suprafață, șapa poate fi umedă în profunzime. Cu umidometru de șapă poți măsura exact cât de udă este șapa.

Un scenariu in care te regăsești

Umidometru de şapă – cum îl folosim, sau măsurarea umidității din șape cu ajutorul umidometrului sau al metodei cu carbid. Cu toții ne-am confruntat la un moment dat cu nevoia de a renova o camera, de a construi ceva nou de la zero. Adesea, cu toate că credem că le știm pe toate, ceva ne ia prin surprindere. De data asta umiditatea.

Să luăm scenariul următor: am decopertat pereții, i-am egalizat cu glet, i-am vopsit și trecem la pardoseală. Care trebuie montată și ea pe drept, nu? Luăm repede 2 saci de amestec de șapă, îi turnăm, lăsăm să se întărească, apoi repede parchetul laminat cu clic. Ușor, nu? Nu am uitat nimic? Ei bine, da.

Umidometrul, mai mult decât necesar

Șapa nu trebuie doar să se întărească, ea trebuie uscată. Dar pentru a o monitoriza pe parcursul a 3-4 zile e nevoie de un aparat special: umidometru de șapă. Acest obiect atât de important măsoară cantitatea de apă reziduală care rămâne în șapă. Chiar dacă pare uscată la suprafață, șapa poate fi umedă în profunzime.

Cu umidometru de șapă poți măsura exact cât de udă este șapa. Î

n felul acesta vei ști ce trebuie să faci să grăbești uscarea sau cum să treci la pasul următor. Dacă te simți depășit de acest lucru nu iti face griji, poți închiria servicii de măsurare a umiditatii.

Umidometrele de șapă fac parte din categoria de aparate de măsurare a umidității neinvazive și au o rată de eroare mica – 0,5%. Pentru profesioniști, acestea pot rapid indica unde sunt zonele cu o umiditate mai mare, zonele unde porozitatea șapei este mai mica și aceasta cedează apa mai greu. Pentru specialiștii în uscare pot stabili planul de acțiune în uscarea unei clădiri.

Cum îl folosim

Pentru o valoare corectă umidometrul de șapă trebuie ținut perfect perpendicular pe zona de șapă unde faci măsurarea de umiditate. Unii recomandă să îl ții înclinat, dar pe cele de la Gann trebuie să-l ții perpendicular.

Umidometrul de șapă este un aparat nelipsit din recuzita oricărui parchetar (sau asa ar trebui sa fie). Așa că atunci când un meseriaș vine să devizeze lucrarea ta, urmărește să scoată din geantă acest aparat. Mai nou, meseriașii recomandă soluții de a izola cumva umiditatea din șapă cu așa zisele rășini.

Acestea nu sunt 100% garantate, umiditatea își va găsi loc să iasă prin locuri pe unde rășina nu a aderat complet. De altfel, e recomandat să usuci sau natural sau rapid șapa, pentru a fi sigur că nu vei înlocui parchetul după 6 luni de la montaj.

Ce ai de facut pe viitor

Recomandarea noastră este ca tu să fi vigilent și să te informezi. Dacă ești cu adevărat pasionat de pardoseli, ai posibilitatea să achiziționezi de la noi un umidometru de șapă Gann. Acest produs este unul premium, făcut în EU, are 2 ani garanție și o minimă întreținere. Se poate achiziționa și pentru alte tipuri de măsurători de umiditate. Exista umidometre de aer, de cereale, de lemn, gips, și alte materiale.

Dacă ești însă profesionist, iar eroarea de 0,5% e prea mare pentru tine, poți opta pentru o trusă de măsurare a umidității din profunzime. Este tot de la producătorul GANN. Cu aceasta poți afla umiditatea din profunzime cu o eroare de maxim 0,01%. Așa nu vei da greș în proiectele tale, iar clienții tăi vor fi mulțumiți pe deplin.

Alte metode

Măsurarea cu carbid, o metodă foarte exacta de a determina umiditatea, merită un articol separat pe care îl vom publica în curând.

author-avatar

About Silviu Enache

Îndrăgostit de tot ce are motor, cu experiență vastă în tratarea aerului și tot timpul gata să găsească soluții practice, Silviu va fi încântat să te susțină și să te îndrume în eforturile tale de a obține cea mai bună soluție pentru nevoia ta.

1 thoughts on “Umidometru de şapă – cum îl folosim?

  1. Acest articol este un succes, atat personal cat si profesional pentru care îți mulțumesc cititorule. E articolul cu cele mai multe vizualizări și mă bucur că un umidometru de sapa poate creea un astfel de interes. 🙂

Lasă un răspuns