Măsurare umiditate

10 lucruri pe care nu le știai despre umiditate și sănătate

10 lucruri pe care nu le știai despre umiditate și sănătate

Menținerea umidității din interior este importantă mai ales în lunile de iarnă sau în locuri cu clima rece. Sistemele de încălzire usucă aerul și acesta trebuie menținut la nivel optim. Nu trebuie însă ignorată nici funcționarea aparatelor de aer condiționat în sezonul cald. Acestea au un efect similar asupra aerului. Niveluri prea mici de umiditate ne dau o stare de disconfort, de oboseală, duc la crăparea pielii și ne fac mai vulnerabili la infecții.

Siguranta unui aer echilibrat

Spațiile personale sunt locuri care ne fac să ne simțim în siguranță, dar sunt multe lucruri care le pot afecta. Dar dacă anumite fenomene precum umiditatea nu sunt controlate, acestea pot deveni vulnerabile. Rezultatul va fi că sentimentul nostru de siguranță se pierde și este înlocuit de anxietate.

Nu trebuie să vă speriați, există totuși soluții și metode pentru a vă proteja de acești inamici invizibili. Haideți pentru început, să aflăm care este relația dintre umiditate și sanatatea noastră.

Iată 10 lucruri pe care nu le știai despre umiditate și sanatate:
Nivelul optim de umiditate te poate mentine sanatos

Umiditatea optimă este între 45% și 55% UR. Menținerea acestui nivel ne poate ajuta în lupta împotriva virusului gripal. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Oregon “Cu cât este mai puțină apă în aer, cu atât virusul gripal supraviețuiește mai mult. Acest lucru crește probabilitatea ca cineva să ia virusul”.

Mediul prea umed poate provoaca boli respiratorii

Ciupercile de mucegai nu pot crește în condiții de umiditate sub 60%. Dacă nivelul limită este depășit se creează mediul perfect pentru ca acestea să se dezvolte. Acești spori afectează starea de sanatate a persoanelor sensibile la mucegai. Simptomele nu vor întârzia să apară: nas înfundat, iritații la ochi, respirație șuierătoare, și uneori, febră și dificultăți de respirație.

Aerul uscat din interior

Menținerea umidității din interior este importantă mai ales în lunile de iarnă sau în locuri cu clima rece. Sistemele de încălzire usucă aerul și acesta trebuie menținut la nivel optim. Nu trebuie însă ignorată nici funcționarea aparatelor de aer condiționat în sezonul cald. Acestea au un efect similar asupra aerului. Niveluri prea mici de umiditate ne dau o stare de disconfort, de oboseală, duc la crăparea pielii și ne fac mai vulnerabili la infecții.

Alergiile – tot anul.

Pentru cei care suferă de alergii lupta cu mucegaiul nu este o luptă sezonieră. Aceasta se desfășoară pe tot parcursul anului, întrucât sporii prosperă în condiții de umiditate ridicată. Dacă suferi de alergii sau ai pe cineva în familie în această situație îți recomandăm să asiguri un nivel de umiditate optim constant.

Nu uita de covoare

Covoarele acționează că o capcană pentru umiditate, menținând-o în aer, ceea ce creează un teren propice pentru apariația acarienilor.

Sindromul cladirilor bolnave

În conformitate cu Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite (EPA), “Sindromul clădirii bolnave”(SBS) este o afecțiune prezenta si recunoscută. Aceasta are manifestări ca dureri de cap, amețeală, iritații oculare, nazale și cutanate, tuse seacă, probleme de concentrare, somnolență și oboseală. Sunt legate de faptul că persoanele care resimt probleme similare petrec timpul în aceeași clădire, fără posibilitatea identificării unei cauze precise a acestor stări. Ventilația necorespunzătoare, contaminanți biologici, cum ar fi mucegai, bacterii și virusuri, și contaminanți chimici sunt pe lista de potențiale cauze ale “Sindromul clădirii bolnave”.

Asocierea cu infectiile respiratorii

Umiditatea scăzută este asociată cu frecventa apariție a infecțiilor tractului respirator. (US Național Library of Medicine).

Astmul

Umiditatea în exces poate determina atacuri de astm. Aceasta poate fi controlată cu ajutorul unui dezumidificator casnic, sau după caz, a unui dezumidificator profesional pentru uz industrial sau comercial.

Umiditatea absoluta si virusul gripal

Există două tipuri de umiditate: relativă și absolută. Omul de știință, Jeffrey Shaman de la Universitatea de Stat din Oregon, a studiat umiditatea scăzută și germenii. “Focarele de gripă apar de obicei în timpul iernii, atunci când condițiile de umiditate absolută sunt scăzute și favorizează supraviețuirea și transmiterea virusului gripal”.

Umiditatea si pielea

Umiditatea scăzută afectează pielea determinând simptome de uscăciune care includ crăpături, inflamații și cojirea pielii. Pentru astfel de situații este indicată folosirea unui umidificator de aer pentru casă sau birou.

Lista poate continua, noi am amintit aspectele cele mai cunoscute. Altele pot fi surprinzătoare și necesită măsuri radicale pentru a vă transforma casa într-un mediu sănătos.

Păi și ce este de făcut?

În cazul umidității – atât scăzute cât și ridicate – noi recomandăm utilizarea unui termohigrometru (sau umidometru) pentru afla care este nivelul umidității. Odată măsurat nivelul umidității, vei ști ce ai de făcut pentru a ajunge la umiditatea optimă. Dacă nu ai idee cum se face exact, nu trebuie să îți faci griji, apelează la experții noștri (îi găsești AICI). Ei te pot asista în alegerea unui umidificator, a unui dezumidificator sau poate chiar a unui purificator de aer, în funcție de ce se potrivește mai bine nevoii tale.

Lasă un răspuns