Dezumidificare

Cum poţi controla umiditatea în crame de vinuri?

Stocarea vinului necesită condiții de mediu (temperatură, lumină, vibrații, ventilație și umiditate) constante și controlate. Când vinul este depozitat necorespunzător, poate dezvolta un gust nedorit și chiar se poate strica. Într-o pivniță sau într-o cramă, unul dintre aspectele cele mai importante este menținerea unei umidități constante. Atunci când  depășește nivelul optim, putem interveni cu ajutorul unui dezumidificator.

Mediul necesar stocării vinului

Cum poţi controla umiditatea în crame de vinuri? – Stocarea vinului necesită condiții de mediu (temperatură, lumină, vibrații, ventilație și umiditate) constante și controlate. Când vinul este depozitat necorespunzător, poate dezvolta un gust nedorit și chiar se poate strica. Într-o pivniță sau într-o cramă, unul dintre aspectele cele mai importante este menținerea unei umidități constante.

Atunci cand  depășește nivelul optim, putem interveni cu ajutorul unui dezumidificator. Acesta este un dispozitiv conceput pentru a elimina umiditatea în exces din aer. Când umiditatea scade sub limita convenabilă însă, o putem ajusta cu ajutorul unui umidificator de aer.

Sunt multe lucruri necesare pentru a menține condițiile corespunzătoare într-o pivniță sau într-o cramă vin. Însă cea mai proeminentă este înțelegerea clară a importanței umidității și a rolului său în procesul de învechire și de păstrare a vinului la o calitate superioară. La fel de importante ca vinul, sunt dopurile de plută, sticla, eticheta vinului și condițiile în care acestea sunt păstrate.

De ce umiditatea este o amenințare pentru calitatea vinului?

Vinul poate fi ușor distrus de o serie de factori, printre care se află și umiditatea. Umiditatea se referă la cantitatea de vapori de apă conținută în aer. Niveluri incorecte de umiditate în cramă pot conduce la compromiterea integrității etichetei și a dopului de plută. Acestea afectează, la rândul lor, calitatea generală a colecției de vin.

În cazul în care umiditatea în cramă sau în pivnița de vinuri este prea scăzută, dopurile de plută se vor uscă. Sticlele nu vor mai fi închise etanș, permițând aerului să pătrundă și vinului să se evapore ușor. În plus, oxigenul din aer la contactul cu vinul va crea o reacție chimică de oxidare. Vinul se va strica și, în timp, va ajunge să aibă același gust că oțetul.

În schimb, în cramele sau pivnițele de vinuri prea umede, se creează condens, mucegai, ciuperci și tot felul de mirosuri neplăcute. În plus, dopurile de plută vor prinde mucegai, distrugând astfel vinul. Etichetele de pe sticle de vin pot, la rândul lor, să se deterioreze din cauza mucegaiului. Acestea sunt extrem de importante, afectând nu doar prezentarea generală și estetică sticlei, dar și valoarea ca investiție a vinului.

Cum se poate atinge nivelul ideal în crame și beciuri?

Pentru depozitarea vinului este nevoie de un echilibru în ceea ce privește umiditatea. Un nivel de umiditate de 70% este de obicei recomandat, dar între 50-80% este considerat acceptabil, la o temperatură de 10-12 ºC.

Nivelurile de umiditate pot varia în funcție de localizarea geografică, de sezon și de modul în care este construită și izolată pivnița. Verificarea nivelului de umiditate se poate face cu ajutorul unui termo-higrometru. Acesta este un aparat special care va indică umiditatea și temperatura din încăpere.

Firma Life Art Distribuție vă poate oferi soluții viabile pentru ambele tipuri de situații: umiditatea prea scăzută sau umiditate în exces în crame sau pivnițe de vinuri. Cea mai eficientă și mai simplă metodă pentru creșterea nivelului de umiditate într-o cramă rămâne, utilizarea unui umidificator de aer. Îl puteți găsi la noi pe site și în sistem rent-to-buy.

Recomandarea noastră pentru umidificare

Propunerea noastră este umidificatorul de aer profesional produs de firma germană Venta. Disponibil în mai multe modele, umidificatorul de aer Venta are capacitatea de a regla nivelul de umiditate în încăperi de la 20 până la 300 de mp.

Aparatul funcționează doar pe bază de apă rece, de la robinet, nu elimină abur cald care ar putea să conducă la creșterea temperaturii sau la crearea condensului, este foarte robust și rezistent și are un consum redus de energie electrică.

Principalul său avantaj este, însă, faptul că dispozitivul este prevăzut cu un sistem de autoreglare. Acesta elimină în încăpere doar atâta umiditate de cât este nevoie, fără a interveni riscul unei supra-umidificări.

Problema este de fapt umiditatea?

Dacă problema cu care va confruntați este, însă, umiditatea în exces, soluția pe care v-o recomandăm este dezumidificarea. În funcție de mărimea cramei sau pivniței de vinuri și de gravitatea problemei, putem interveni cu un dezumidificator casnic sau cu un dezumidificator profesional, care va scoate forțat excesul de umiditate.

Dezumidificatoarele pentru controlul umidității

Ambele timpuri de dezumidificatoare au la bază principiul condensării. Recircularea de aer și apa extrasă pot fi colectate fie într-un rezervor, fie direct la o scurgere printr-o conductă.

Dezumidificatorul casnic pe care îl recomandăm este prevăzut cu mai multe elemente care il fac premium. Higrostatul încorporat cu compresor rotativ, care te va ajuta să setezi și să menții umiditatea dorită. Dezghețarea electronică te va scuti de operațiuni de întreținere manuale. Lumina de avertizare va indica atunci când rezervorul de apă este plin. Protecția preaplin automată va opri aparatul atunci când rezervorul este plin. Filtrul ușor accesibil va fi foarte ușor de curățat.

În plus, aceste tipuri de dezumidificatoare sunt silențioase și economice, fiind potrivite pentru crame sau pivinite de vinuri de până la 120 mp. Vezi AICI cum funcționează.

Dezumidificatoarele profesionale

În cazul unei inundații sau a producerii de condes puternic, care pot afecta calitatea colecției de vinuri, cel mai indicat ar fi o intervenție în forță, cu ajutorul unor dezumidificatoare profesionale. Acestea au capacitatea de a usca pereții în profunzime și nu doar umezeala de la suprafață, eliminând riscul apariției de mucegai.

În acest sens, va recomandăm dezumidificatoarele Aerial, produse în Germania, cu o performanță la fel de bună și la temperaturi mai scăzute. Acestea pot fi achiziționate sau închiriate, în funcție de nevoile pe termen lung ale clientului.

Controlul  umidității într-o cramă sau pivniță nu trebuie neglijat sub nicio formă. Umiditatea este unul dintre factorii principali care își pun amprenta în timp asupra calității și valorii de piață a vinului. Există soluții ușor accesibile și foarte eficiente care vă ajută să mențineți sub control umiditatea. Noi vă stăm la dispoziție cu sfaturi și cele mai bune produse în vederea protejării investiției dumneavoastră.

Lasă un răspuns